Гіркі перспективи для швейцарського шоколаду

Швейцарський шоколад — синонім якості та традицій — нині опинився в епіцентрі глобальної кризи. Нові мита на імпорт до США (31%) зробили продукцію менш конкурентоспроможною на одному з ключових експортних ринків. На тлі стрімкого зростання цін на какао, продажі у 2024 році фактично завмерли. За даними галузевої організації Chocosuisse, зростання на внутрішньому ринку становило лише 1,7%, тоді як експорт — основне джерело прибутку, що забезпечує понад 70% загального обсягу продажів — збільшився всього на 0,2%. Основна причина здорожчання — глобальна нестача какао. Через хвороби, несприятливі погодні умови та кліматичні зміни серйозно постраждали врожаї у Західній Африці, де вирощується близько 80% світового обсягу какао. Більшість фермерів не має достатніх ресурсів для інвестицій у відновлення плантацій, що лише поглиблює кризу. Окрім високої вартості сировини, на швейцарських виробників тиснуть і зовнішні чинники. Наприкінці 2025 року в ЄС набирає чинності регламент про простежуваність ланцюгів постачання (EUDR), який вимагатиме повної прозорості щодо походження какао — виклик, до якого не всі виробники виявилися готовими. Реакція ринку не забарилася: попит у самій Швейцарії почав знижуватися. У 2024 році середній рівень споживання шоколаду на одну людину скоротився до 10,6 кг на рік. В умовах, коли інфляція в Європі залишається підвищеною, це може сигналізувати про нову норму — дорожчий, менш доступний шоколад.

Bitter Prospects for Swiss Chocolate

Swiss chocolate — long synonymous with quality and tradition — now finds itself at the heart of a global crisis. New import tariffs in the United States (31%) have made Swiss products less competitive in one of their key export markets. Against the backdrop of soaring cocoa prices, sales in 2024 have largely stagnated. According to the industry association Chocosuisse, domestic market growth was a modest 1.7%, while exports — which account for more than 70% of total revenue — rose by just 0.2%. The main driver of price increases is a global cocoa shortage. Crop diseases, adverse weather conditions, and climate change have severely impacted harvests in West Africa, which produces around 80% of the world’s cocoa supply. Most farmers in the region lack the financial means to reinvest in their plantations, exacerbating the crisis. Beyond raw material costs, Swiss chocolate producers are also under growing regulatory pressure. From the end of 2025, the European Union’s Supply Chain Regulation (EUDR) will come into force, requiring full traceability of cocoa origin — a challenge many producers are not yet prepared to meet. The market has already begun to react. Domestic consumption in Switzerland is on the decline. In 2024, average per capita chocolate consumption dropped to 10.6 kilograms per year. With inflation in Europe still running high, this could signal a new reality: chocolate that is not only more expensive but also less accessible.

 

 

448
Інші матеріали розділуСуспільство:
Яскраві вогні карнавалу Фаснахт
537
The carnival in Basel has concluded, marking the end of the largest carnival in Switzerland, which is an integral part of the city’s identity and a cornerstone of its cultural heritage.
Швейцарія готова організувати зустріч між Трампом і Путіним: реакція міжнародної преси
686
On March 21, 2025, Switzerland confirmed its readiness to host a meeting between the elected U.S. President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin, should both sides request it
Глибинні особливості швейцарської демократії та "питання Юра"
317
На прикладі кантону Юра можна довести, як у одному регіоні складаються всі інгредієнти для громадянської війни і як суспільству все-таки вдається уникнути найгіршого сценарію
Швейцарія укладе з Україною договір про відновлення
171
Кабінет міністрів Швейцарії затвердив мандат на ведення переговорів про укладення міждержавного договору між Швейцарією та Україною