Доходи Туреччини від експорту фундука за вісім місяців сезону склали понад 1,9 млрд доларів.

Доходи Туреччини від експорту фундука за вісім місяців сезону склали понад 1,9 млрд доларів. Про це йдеться в повідомленні Союзу експортерів фундука та похідних Чорноморського регіону Туреччини (KFMIB). У Союзі експортерів фундука і похідних Чорноморського регіону надали інформацію щодо періоду з 1 вересня 2024 року по 30 квітня 2025 року експортного сезону 2024-2025 років. Так, у розглянутий період за кордон було продано 238 428 тонн фундука на суму 1 млрд 945 млн 724 тис. 564 долари. Тоді як в аналогічний період минулого сезону було реалізовано 212 573 тонни фундука на суму 1 млрд 586 млн 338 тис. 145 доларів.

Cвітові лідери по виробництву фундука: Турция, Италия, США, Азербайджан і Грузія.

Горіхи фундук, включені до більшості здорових дієт, характеризуються високою енергетичною щільністю через високий вміст ліпідів. Фундук є багатим дієтичним джерелом білка, ненасичених жирних кислот і лінолевої кислоти. Він містить вищу концентрацію альфа-токоферолу (вітаміну Е), ніж інші горіхи. Споживання фундука також може допомогти регулювати імунологічні та запальні реакції. Таким чином, очікується, що в майбутньому попит на фундук зростатиме. Дослідження показують, що вживання фундука може знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) і підвищити рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого). Фундук використовують у різних галузях, включно з продуктами харчування, напоями, олією та косметикою. Їх використовують у десертах, таких як торти, кекси, шоколадні страви, праліне або випічка. Крім того, оскільки він містить необхідні елементи для догляду за шкірою, його також використовують для виготовлення різноманітних косметичних засобів, включно з лосьйонами, милом, кремами, оліями для обличчя та масажними оліями.

За даними ООН, виробництво та експорт фундука найбільші в Туреччині, його частка у світі оцінюється в 70-82%. 

Фундук - найпопулярніший горіх у шоколадній промисловості. Їх використовують як додатковий інгредієнт у шоколаді, печиві та інших кондитерських виробах, складаючи 90% усього споживання фундука. Зростання використання фундука в шоколаді стимулює ринок. Виробники шоколаду знову презентують свої фірмові продукти з лінійкою продуктів із додаванням фундука, стаючи смаковою інновацією на світовому кондитерському ринку.

Фундук надає свіжий смак традиційним шоколадним виробам і використовується для виготовлення начинок для морозива. В Індонезії поєднання шоколаду і фундука стало відомим, коли його використовували в таких стравах, як мартабак і тости. Ці фактори стимулюють продажі шоколаду, що містить фундук, в основних країнах-виробниках шоколаду. Фундук - це універсальний інгредієнт, який використовується в солодких і солоних стравах, який подобається споживачам-мілленіалам, які люблять експериментувати з різними смаками шоколаду. Фундук є ключовим інгредієнтом Ferrero і використовується в багатьох продуктах під його торговими марками, включно з Nutella, Ferrero Rocher і Kinder Bueno. Фактично, 25% світових поставок фундука йде на виробництво продукції Ferrero. 

       

326
Оригінальна стаття: AA
Інші матеріали розділуСуспільство:
Туреччина: карнавал апельсинового цвіту як символ єдності
564
The festival, which runs in the city of Adana (Çukurova region) until April 13 as part of the "Turkish Culture Road" program, has united locals and visitors in vibrant parades, concerts, street performances, and cultural exhibitions.
Кілька сот тисяч людей взяли участь у мітингу опозиції в Туреччині
323
Протести проти арешту Імамоглу швидко поширилися по всій Туреччині
Масові протести в Туреччині після арешту Екрема Імамоглу тривають
293
The arrest of Istanbul Mayor Ekrem İmamoğlu on March 9, 2025, on charges of corruption and alleged ties to terrorist organizations, including the Kurdistan Workers' Party (PKK), has sparked mass protests across Turkey.