©
Доходи Туреччини від експорту фундука за вісім місяців сезону склали понад 1,9 млрд доларів. Про це йдеться в повідомленні Союзу експортерів фундука та похідних Чорноморського регіону Туреччини (KFMIB). У Союзі експортерів фундука і похідних Чорноморського регіону надали інформацію щодо періоду з 1 вересня 2024 року по 30 квітня 2025 року експортного сезону 2024-2025 років. Так, у розглянутий період за кордон було продано 238 428 тонн фундука на суму 1 млрд 945 млн 724 тис. 564 долари. Тоді як в аналогічний період минулого сезону було реалізовано 212 573 тонни фундука на суму 1 млрд 586 млн 338 тис. 145 доларів.
Cвітові лідери по виробництву фундука: Турция, Италия, США, Азербайджан і Грузія.
Горіхи фундук, включені до більшості здорових дієт, характеризуються високою енергетичною щільністю через високий вміст ліпідів. Фундук є багатим дієтичним джерелом білка, ненасичених жирних кислот і лінолевої кислоти. Він містить вищу концентрацію альфа-токоферолу (вітаміну Е), ніж інші горіхи. Споживання фундука також може допомогти регулювати імунологічні та запальні реакції. Таким чином, очікується, що в майбутньому попит на фундук зростатиме. Дослідження показують, що вживання фундука може знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) і підвищити рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого). Фундук використовують у різних галузях, включно з продуктами харчування, напоями, олією та косметикою. Їх використовують у десертах, таких як торти, кекси, шоколадні страви, праліне або випічка. Крім того, оскільки він містить необхідні елементи для догляду за шкірою, його також використовують для виготовлення різноманітних косметичних засобів, включно з лосьйонами, милом, кремами, оліями для обличчя та масажними оліями.
За даними ООН, виробництво та експорт фундука найбільші в Туреччині, його частка у світі оцінюється в 70-82%.
Фундук - найпопулярніший горіх у шоколадній промисловості. Їх використовують як додатковий інгредієнт у шоколаді, печиві та інших кондитерських виробах, складаючи 90% усього споживання фундука. Зростання використання фундука в шоколаді стимулює ринок. Виробники шоколаду знову презентують свої фірмові продукти з лінійкою продуктів із додаванням фундука, стаючи смаковою інновацією на світовому кондитерському ринку.
Фундук надає свіжий смак традиційним шоколадним виробам і використовується для виготовлення начинок для морозива. В Індонезії поєднання шоколаду і фундука стало відомим, коли його використовували в таких стравах, як мартабак і тости. Ці фактори стимулюють продажі шоколаду, що містить фундук, в основних країнах-виробниках шоколаду. Фундук - це універсальний інгредієнт, який використовується в солодких і солоних стравах, який подобається споживачам-мілленіалам, які люблять експериментувати з різними смаками шоколаду. Фундук є ключовим інгредієнтом Ferrero і використовується в багатьох продуктах під його торговими марками, включно з Nutella, Ferrero Rocher і Kinder Bueno. Фактично, 25% світових поставок фундука йде на виробництво продукції Ferrero.
326