Кава збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику

12.02.2025

У найбільшому в історії дослідженні зв'язку між кавою та мікробіомом кишечника, опублікованому нещодавно в журналі Nature Microbiology, вчені проаналізували ДНК фекалій понад 20 000 учасників, які відстежували своє щоденне споживання кави. Вчені виявили, що регулярне вживання кави пов'язане зі зростанням специфічної кишкової бактерії під назвою Lawsonibacter asaccharolyticus. «Ми не дуже багато знаємо про цю бактерію, - каже Бєлєнький, - але ми можемо вважати її досить корисною бактерією».

Вчені виявили, що збільшення вмісту хінної кислоти, яка входить до підгрупи поліфенолів (антиоксидантів, які в правильному контексті можуть зменшувати запалення), було тісно пов'язане зі зростанням L. asaccharolyticus. 

338
Оригінальна стаття: Nature Microbiology
Інші матеріали розділуНаука:
40 чоловік стали мільярдерами на продажі вакцин від COVID-19. Звіт UBS "Глобальне багатство" за 2024 рік
555
В США кількість мільйонерів зросте з 22 мільйонів до 25,4 мільйона
21 теза про причини світової нерівності та бідності. Огляд теорій та сучасний стан
683
Однозначної відповіді на питання про причини бідності та нерівності поки що немає
Вчені виявили значну концентрація мікропластику у мозку хворих на деменцію
214
Висновки авторів дослідження, опублікованого в Nature Medicine
Как Бенуа Мандельборт пришел к открытию фракталов?
1926
Особую популярность фракталы обрели с развитием компьютерных технологий, позволивших эффектно визуализировать эти структуры.
Джеймс Уотсон лишен почетных званий
1298
Недавно учёный, Нобелевская премия за открытие структуры ДНK, повторил свои утверждения о связи уровня интеллекта с расовым происхождением.